Székelyvarság, 2020. júl. 10-15.

2020. július 10-15. közt rendeztük meg immár 21. nemzetközi gombásztáborunk és mikológiai-etnomikológiai konferenciánk (természettudományi-néprajzi tehát) a László Kálmán Gombászegyesület szervezésében, melynek elnöke alulírott. Ezúttal tehát Székelyvarságon került rá sor, mintegy 70 állandó és 20 időnként résztvevővel az egész magyar nyevterületről (a Kárpát-medencéből).

Néprajzi és természettudományi vonatkozású kutatások eredményeit mutattuk be, felmértük a vidék gombavilágát, a mikológia a népi gombászat szempontjait is figyelembe véve.

A rendezvény az alábbiakat tartalmazta: előadások, filmek, kiállítások, versenyek, játékok, gombaismereti túrák igyekeztek kielégíteni a 4 nemzedékből s a romániaiakon kívül az anyaországból is verbuválódott érdeklődőket, résztvevőket.

Az előadók közt volt például a Budapestről online előadást tartó dr. Rimóczi Imre egyetemi tanár, nemzetközi hírű mikológus, a szintén budapesti nyelvész, etnomikológus szakíró Kicsi Sándor András és Pál-Fám Ferenc egyetemi docens Kaposvárról, alulírott a Bukaresti TE tanára és mások.

Társszervezőnk volt a Varságért Egyesület. Fő támogatóink voltak: Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete, a Kolozsvári Akadémiai Bizottság (KAB) és Székelyvarság Önkormányzata, de segített bennünket a Corvin Kiadó Déváról, a Herasib kft. Medgyesről, a Dália kft, és a Székely Nemzeti Múzeum például. Fő házigazdáink voltak: a Csorgókő és a Három Bocs Panzió, hol a rendezvényeink nagy része zajlott (a túrákon kívül persze, a Covid 19 vírus miatt hozott óvintézkedések betartásával).

10-én Tamás Ernő polgármester nyitotta meg a rendezvényt, üdvözölte házigazdaként a jelenlévőket, majd Udvarhelyszék népi gombászata címmel volt előadás. Naponta volt legalább 5 gombásztúra helybeliek kalauzolásával (a túravezetők dolgát Tóth Márton főerdész hangolta össze), azonosítás, gombás játékok gyakorlása, a gombák szépe kiválasztása. Gombás vonatkozású könyvet mutatott be Kőszeginé Tóth Judit. Előadás is naponta voltak. Rimóczi Imre a Kárpát-medence orchideáinak szomszédságában élő nagygombáinkról, Kicsi Sándor Andrásállat és gomba kapcsolatáról tudósított etnomikológiai vonatkozásban, Zsigmond Győzőaz udvarhelyszéki népi gombászatról, valamint az LKG tavalyi rendezvényeiről, Macalik Kunigunda beszámolt a kolozsvári mikológiai és etnomikológiai kutatásokról, Fehér Kinga és Babos Krisztina a Szatmár megyei gombászok körének mikológiai, etnomikológiai munkásságáról számolt be, Bélfenyéri Gábor a marosi Gombász Baráti Körről beszélt, Szász Gábor Varság történetét mutatta be, Pál-Fám Ferenc (neki volt záró, összegező előadása is), valamint Zoltán Sándor és Fedor Ilona a vidék gombáiról frissen szedett példányok alapján (mikológiai és etnomikológiai vonatkozásokról) tartottak előadást. A szedett gombákról naponta volt képes bemutató s megtartatott az újgombanaptárnak azismertetése (Zsigmond Győző által, a dévai Corvin Kiadónál jelent meg). Agomba-felismerési verseny (Zoltán Sándor, Soós Barna), a szabadtéri gombás játékok (Zsigmond Győző),a hozott gombasavanyúságok versenye (Mihály Mónika)is összejött, s a szabad program sem maradt el. Külön színfoltként került sor gombapreparátum- és gombafotó-kiállításra (Téglás Zoltán, Bélfenyéri Gábor). Átadta a szervező egyesület a Veress Magda-díjat (Búzás Mihály Barnának****).

Több tanfolyamosunk felkészítése is folytatódott a táborban.

Erdélyi és anyaországi szakemberek segítségével (Pál-Fám Ferenc, Oross Kinga, Fedor Ilona stb.) történt az azonosítás, a terepmunka. Titkárunk Tamás Tünde volt, a képes fajlista készítője pedig Bélfenyéri Gábor. A táborozók (gyermekek, fiatalok, közép-s idősebb korúak) ez alkalommal is alaposan hozzájárultak a vidék gombavilágának felméréséhez, a vidék népszerűsítéséhez. Az időjárási viszonyok kedveztek, 250-nél több gombafajt gyűjtöttek, azonosítottak a táborban és ki is állították feliratozva ezek nagy részét.

Szinte semmi sem úgy történt, ahogy terveztük, visszatérő jelenség volt az újratervezés, de a szükségmegoldások miatt nem görcsöltünk be, egymást bátorítva hoztuk meg a döntéseket, melyek egy része jobbnak tűnt a rendes körülmények közt alkalmazottaknál is.

Mi tagadás: veszélyes vállalkozás zajlott le tünetmentesen a betegségeket illetően, másfelől pedig öröm volt látni s hallani a felszabadult társaság megnyilatkozásainak majd mindegyikét. Eredményes, örömteli szakmai és baráti rendezvény részesei lehettünk.

Zsigmond Győző

Articolul anterior Următorul articol

Back to top