Jövő évi gombásztáborunkat augusztus 23-28. közt tartjuk a parajdi (sóvidéki) Urbán Andor vendégházban, hol erdős-hegyes környezet vár minket és remélhetőleg több eső, mint tavaly volt. Szívesen látunk. Irányár: 160 euró. Az ár fedezi a szállást (többnyire kétágyas fürdőszobás lakrészekben) 5 éjszakára és a teljes ellátást (reggeli, ebéd, vacsora, 23-án csak vacsora, 28-án csak reggeli). Tiszteletbeli tagoknak, bedolgozóknak kedvezmény jár.

A bejelentkezés, illetve az előlegfizetés sorrendje számít túljelentkezés esetén. Határidő: 2014. május 15. Aki teheti, látogasson el hozzánk. Parajd Székelyudvarhelytől 38 km-re (északnyugatra a Kis-Küküllő mentén), a Görgényi-havasoktól délre fekszik. Számos látnivalója közé Áprily által megverselt is tartozik: Rapsóné várának romjai. Ősszékely várnak tartják. A településnek már a rómaiak korában is működtek sóbányái. A Habsburg uralom alatt nyitják meg Parajdon a sóbányákat. A bányák sócsarnokai a légúti betegségek kiváló gyógyhelyei. A bányában 120 m mélyen templom, játszótér is van. A parajdi művelődési otthonban megtekinthető néprajzi kiállításon (Falumúzeum) közel 2000 helybeli és környéki tárgy, történelmi emlék kapott helyet. Különösen a sóvágással és sószállítással kapcsolatos eszközök, szerszámok és makettek, valamint fényképek sokasága látható. Fürdő- és üdülőhely, gyógyhatású meleg sós fürdője van.

Orbán Balázs így ír Sóvidékről: Ily roppant tömegben a természetnek ezen nélkülözhetlen adománya sehol se mutatkozik, annyi itt a használatlanul heverő kincs, hogy egész Európa szükségleteit lehetne azzal fedezni, ha elzártságunk és olcsó közlekedésnek hiánya miatt azt használatlanul nem kellene hevertetni: mint annyi kincsét ezen isten által dusan megáldott hazának. Parajdot is említi: (...) igen csinos székely falu, fekvése, de főként természeti kincsei által arra hivatott, hogy e vidék városává nőjje ki magát, s már is a városiasságnak némi elemeivel bir, a mennyiben a bányahivatalok és tiszti lakások annak már is városias küllemet adnak, – van itten postaállomás, gyógyszertár, az ipart egy gyufagyár képviseli, s négy országos sokadalma és heti vásárai élénk kereskedelmi mozgalmat idéznek elő, (...) A parajdi sóaknáról és sóról például a következőket veti papírra:A hegymeredek oldalán ragyogó sóvirágok, sötét repedések, bányaüregek, a dombokon gyönyörüen fekvő őrházak tünnek fel, s adnak e tájnak sajátságosan festői küllemet; mint azt ide mellékelt, a sóbércz alatti aknát és a Nagy-Hollót feltüntető képünk mutatja.És ezen szép, hasznos kopársággal szemben festői ellentétben a Nagy-Haram gyönyörü lomberdője pompálkodik. (...) A parajdi só egy kissé kékes szinü, de ha nem oly szép is minta a marosujvári, azért Erdély sói között a legjobb és legsulyosabb; legfelebb a tordai közelíti meg.

Itt próbáljunk tehát szétnézni, gombászni, tudva, hogy erre sokan teszik, és hagyományosan jól készítenek meg viszonylag sokféle gombát, köztük olyanokat is, melyeket máshol nem vagy alig ismernek.

Részletek felől a megadott telefonszámon, illetve e-mailen kell érdeklődni. Támogatottság esetén a költségekből – a lehetőségekhez mérten – valamennyit visszatérítünk.

A László Kálmán Gombászegyesület elnöksége


E-mail: lkgsztgy@gmail.com Bankszámlaszám:
BCR Sucursala Jud. Covasna, Sf. Gheorghe, Soc. de Micologie Kálmán LÁSZLÓ,
cont nr RO71RNCB0124038013580001/RON, OTP Bank Romania S.A. Sucursala Sfantu Gheorghe nr. RO45 OTPV 3000 0008 1309 HU01 (Asociatia de Micologie "KL") és RO95 OTPV 3000 0008 1309 EU01

Previous Post Next Post

Back to top