Felhívjuk figyelmed, hogy nemsokára megjelenik évkönyvünk, folyóiratunk: a ****Moeszia. Erdélyi Gombász** 7. száma, **melyhez a tagok kedvezményes áron (10 RON+postaköltség) hozzájuthatnak. Másoknak 20 RON-ba kerül a lap. Rendeléseket a megadott címeken fogadunk. Várjuk az igényléseket.

Megjelenik még januárban 2012. évi gombás falinaptárunk, mely főképp egyesületünk tagjainak a képeiből nyújt ízelítőt. A CORVIN Kiadó adja ki, támogatva egyesületünket, kapható lesz az újságárusoknál is.

Egyesületünk gombaismereti tanfolyamot szándékszik indítani 2012 májusától, melyért a tagoktól csak 5 Moeszia árát (100 RON) várjuk el (adományként bankszámlánkra), másoktól ennek kétszeresét. A tanfolyam előadásainak látogatása nem kötelező, de a terep-gyakorlatokon való részvétel igen. A tanfolyamot követően vizsgára is sor kerül (ára nincs benne a tanfolyam árában), melyen nem kötelező a részvétel. A kiadandó oklevél elismertetése még nem megoldott, de az ezzel rendelkezőknek bizonyára bizalmat szavaznak majd azokon a piacokon (reméljük egyre több ilyen lesz), amelyeken lesz gombavizsgálat. Az előadók elismert szakemberek lesznek. Március 30-ig várjuk a bejelentkezéseket. A vizsga tantárgyai: gombaalaktan, élettan, és környezettan, gombakereskedelem higiénia és jogi ismeretek, gombatoxikológia alapjai, gombaismeret (legkevesebb 196 faj). Az évek során kiforrott oktatási módszer alapján a kezdő gombászok sikerrel sajátíthatják el a gombaszakellenőri munkához szükséges ismereteket. A jelentkezés feltétele: orvosi igazolás arról, hogy jó a szaglása, nem színtévesztő, és nem szenved személyiségzavarban; középfokú vagy ennél magasabb iskolai végzettség igazolása.

2012.** évi gombásztáborunkat** augusztus 8-13 közt tartjuk gyergyószárhegyi panziókban, a ferences kolostor, a Lázár kastély és környéke vár minket és több esőt, mint idén volt. Szívesen látunk. Irányár: 150 euró (szerényebb szállásolás, esetleg sátorhely biztosításával kevesebbe is kerülhet). Az ár fedezi a szállást 5 éjszakára és a teljes ellátást (reggeli, ebéd, vacsora, 10-én csak vacsora, 15-én csak reggeli). A bejelentkezés, illetve az előlegfizetés sorrendje számít túljelentkezés esetén. Határidő: 2012. május 15.

Aki teheti, látogasson el hozzánk, a Gyergyói-medence legrégibb településeinek egyike Szárhegy, újabban Székelyföld egyik idegenforgalmi és művelődési központjává lépett elő. Műemlékeiben szerencsésen párosul a gótika, a reneszánsz és a barokk formavilága az egyszerűségre törekvő népi hagyománnyal. Nézzünk utána Orbán Balázs vélekedésének: „A falu fölött emelkedő Szármány, ezen tündöklően fehérlően márványhegy. Ott van a hegy alján a Lázárok ódon kastélya szeszélyes bastyáival, fogrovatos falaival. Ott van a hegyoldalban a ferencesek vidor tekintetû kolostora és temploma, ott a hegytető ormán a büszkén fekvő kápolna, idább egy magaslaton Szárhegy fényes tornyú kacér egyháza, és ezek kiemelkedő festői csoportja alatt a csinos falu terül el, zöld lombok közül kikacsingató házcsoportjaival.”Ahol Kájoni János élt és munkálkodott ott próbálunk mi szétnézni, gombászni, tudva, hogy erre sokan teszik, és hagyományosan jól készítenek meg viszonylag sokféle gombát, köztük olyanokat is, melyeket máshol nem vagy alig ismernek.

Részletek felől a megadott telefonszámon, illetve e-mailen kell érdeklődni. Támogatottság esetén a költségekből – a lehetőségekhez mérten – valamennyit visszatérítünk.

Szívesen látunk, szeretettel várunk.

A László Kálmán Gombászegyesület elnöksége nevében kívánok

boldog új esztendőt!

Gombásan is, Arany Jánossal:

Nőjjön örömöd, mint esőtől a gomba.

Gyönyöreid háza sose düljön romba.

Az ég hozzád soha ne legyen goromba.

Dr. Zsigmond Győző, elnök

Previous Post Next Post

Back to top