A László Kálmán Gombászegyesület szervezésében immár a tizennegyedik nemzetközi gombásztáborra került sor, ezúttal Csíkkarcfalván.A táborozók (mintegy 90-en) felkeresték Hargita és Maros megye ismert és kevésbé ismert helyeit (Békás-szoros és Gyilkos-tó, Gyimes, Gyergyó, Csíkszereda, Hargitafürdő, Parajd, Székelyudvarhely, Korond, Szováta, stb.). Változatos és gazdag tevékenység várta a délelőtt gombásztúrákon résztvevőket délután és este.

Megnyílt egy gombafotó-kiállítás (a marosvásárhelyi Bélfenyéri Gábor hozta, Téglás Zoltán mutatta be: Mezőhavas gombái címmel) és erdélyi és anyaországi szakemberek segítségével (Benedek Lajos, Pál-Fám Ferenc, Szász Balázs, Szilvásy Edit stb.) történt az azonosítás, a terepmunka, készültünk faj-meghatározási és -felismerési, valamint gombák szépe versenyekkel (utóbbi Málnási András irányításával zajlott le ezúttal külön a kicsi nagygombák számára is a Pro Micologia Alapítvány támogatáával!). Két kiadvány bemutatójára is sor került. A dévai Corvin Kiadó nyomdáját dicsérő jövő évi gombanaptárunk Bélfenyéri Gábor fotóival (Erdélyi gombanaptár 2016) immár hagyományt folytat. A Kárpát-medence nagygombái elnevezésű játékkártyánk az LKG (főleg elnöke) és a Corvin Kiadó együttműködésének újszerű eredménye. Zsigmond Győző elsősorban a csíki népi gombászatot mutatta be miután a környékről, s főleg Felcsíkról ismertető képes kiselőadást tartott Macaliki Ernő biológus, tanár. Több szakember előadását hallgathatták meg az érdeklődők (Dr. Benedek Lajos, Drd. Berdán Zsuzsánna, Dr. Pál-Fám Ferenc, Szász Balázs és Dr. Zsigmond Győző) a gombavilág érdekességeiről. A zempléni gombászegyesület svájciakkal való együttműködéséről, pályázati beszámolójáról mutatott be képeket, előadást Kőszeginé Tóth Judit az ottani gombászegyesület titkára, Mezei Attila a kárászi új kutatóhelyről szólt, és képek ugyancsak jártak előadásához. Gombás társasjátékokról nem csupán szó esett, ki is lehetett próbálni többet közülük (gombás kártya és sakk, Kis gombász stb.). Az LKG itt adta át első Veress Magda-díját. A kitüntetett régi pártfogónk, segítségünk: Szász Balázs, ki kutatásai ösztönzéséül s eddigi eredményeiért kapta a díjat. Az LKG-vezetőség megbeszélésein újra hangsúlyosan szóba jött, hogy államunk, kormányunk illetékesei nem tartják tiszteletben a 2006 februárja óta érvényben lévő, de sajnos nem működő gombatörvényt. Ennek következménye legalábbis részben az, hogy évente számos emberéletet követel a gombamérgezés, és az ezért felelőseket nem vonják sajnos felelősségre Romániában. A táborozók ez alkalommal is alaposan hozzájárultak a vidék gombavilágának felméréséhez, a vidék népszerűsítéséhez, az időjárási viszonyok miatt főképp a szárazságtűrő fajok térképezhettek fel alaposan ezúttal. Így is 200-nál több gombafajt gyűjtöttek, azonosítottak a táborban és ki is állították feliratozva ezek nagy részét (197 azonosítva, 130 a Hargitából, 55 a Csíki-havasokból). A tábor keretében került sor 2 tanfolyamosunk gombaszakellenőri vizsgájára is, Kovács György és Fülöp Lóránt is dicséretesen szerepelt. Késő estébe nyúló, tábortűz körüli éneklés zárta a sikeres rendezvényt.

Örültek a szervezők, hogy támogatókra találtak például Hargita Megye Vidékfejlestő Egyesületében, a medgyesi Herasib kft.-ben, Kovászna Megye Tanácsában, Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsában, több lelkes csíkkarcfalviban és másokban, kik közül a túravezetőinket s házigazdáinkat, valamint a helyi tanácsot fontosnak tartom kiemelni. Segített nekünk a sepsiszentgyörgyi Dália kft, a Bertis kft. és mások.

Hamarosan képéket is csatolunk a cikkhez.

Előző bejegyzés Következő bejegyzés

Back to top